Gå till goteborg.se

Surdegskurs

En tvådagarskurs som ger dig nycklar till ett framgångskoncept.

I dag förväntas bagerier och restauranger kunna leverera goda och arbetade surdegsbröd. Vi erbjuder en kurs som ger dig förutsättningarna för att på ett enkelt och effektivt sätt kan utveckla din verksamhets koncept och sortiment.

Vi lär dig bl.a. att autolys, intervallknådning och vikten av långa jästider.  Under en tvådagars utbildning sätter vi degar av olika typer där en del degar får jäsa i kyl över natten och andra degar arbetar vi med under kursens gång för att du ska få träna på att forma och spänna degen på rätt sätt för att sedan låta limporna vila i kyl över natten.

Du kommer att få prova att baka bröd med mycket råg som även innehåller skållning. Du får också träna på att snitta bröden på ett dekorativt sätt och hur man ska baka bröden i olika ugnar för att få ett bra resultat. Vi fördjupar oss lite i bagerikemi för att förstå hur man kan använda olika typer av mjöl för att få ett bra resultat.

De två kursdagarna avslutas med att vi provsmakar alla bröd och du får självklart ta med dig dina bröd hem, de som vill får också ta med sig egna surdegar som kan användas för framtida bakning.

Utbildningen pågår under två dagar, totalt 12 timmar och omfattar följande delar:

  • Surdegsbakningens grunder
  • Bearbeta degar som t.ex. autolys och intervallknådning
  • Sätta, forma och spänna degar med jäsning i kyl över natten.
  • Intensiv degbearbetning som kan jäsas och bakas av samma dag.
  • Snitta bröden på ett dekorativt sätt
  • Ugnsteknik

Utbildningen arrangeras av Yrgo. Kursansvarig och förläsare är Anna-Lena Ehrling som har ett brinnande intresse och stor kunskap av surdegsbakning. Anna-Lena har både gesäll- och mästarbrev och arbetar till vardags som programansvarig för utbildningen Bagare och Konditor.

Senast uppdaterad 2016-01-05

Robert Hagsten
Rektor vid Yrgo
Telefon 031-367 31 91
robert.hagsten@educ.goteborg.se

Kort Fakta:

Längd: 2 dagar, 6 timmar om dagen

Var: Yrgo, Skånegatan 20, Göteborg

Kursavgift: 2 500 kr per deltagare, exklusive moms. Minst 4 deltagare per kurstillfälle.

Ansök/anmälan:
robert.hagsten@educ.goteborg.se