Surdegskurs

En tvådagarskurs som ger dig nycklar till ett framgångskoncept.

 

I dag förväntas bagerier och restauranger kunna leverera goda och arbetade bröd. Vi erbjuder en kurs som ger dig förutsättningarna för att på ett enkelt och effektivt sätt kan utveckla din verksamhets koncept och sortiment.

Du lär dig bland annat autolys, intervallknådning och vikten av långa jästider.  Under en tvådagars utbildning sätter vi degar av olika typer där en del degar får jäsa i kyl över natten och andra degar arbetar vi med under kursens gång för att du ska få träna på att forma och spänna degen på rätt sätt för att sedan låta limporna vila i kyl över natten.

Du kommer att få prova att baka bröd med mycket råg som även innehåller skållning. Du får också träna på att snitta bröden på ett dekorativt sätt och hur man ska baka bröden i olika ugnar för att få ett bra resultat. Vi fördjupar oss lite i bagerikemi för att förstå hur man kan använda olika typer av mjöl för att få ett bra resultat.

De två kursdagarna avslutas med att vi provsmakar alla bröd och du får självklart ta med dig dina bröd hem, de som vill får också ta med sig egna surdegar som kan användas för framtida bakning.

Utbildningen pågår under två dagar, totalt 12 timmar och omfattar följande delar:

  • Surdegsbakningens grunder
  • Bearbeta degar som t.ex. autolys och intervallknådning
  • Sätta, forma och spänna degar med jäsning i kyl över natten.
  • Intensiv degbearbetning som kan jäsas och bakas av samma dag.
  • Snitta bröden på ett dekorativt sätt
  • Ugnsteknik

Utbildningen arrangeras av Yrgo. Kursansvarig och föreläsare är Anna-Lena Ehrling som har ett brinnande intresse och mycket stor kunskap om surdegsbakning. Anna-Lena har både gesäll- och mästarbrev och arbetar till vardags som lärare i yrkeshögskoleutbildningen Bagare och Konditor.

Yrgo
Box 8855
402 72 Göteborg

Reception: 031 – 367 31 00

MER INFORMATION

Hyam Yanni
Tel. 031-367 31 92
hyam.yanni@educ.goteborg.se

Sofie Norberg
Tel. 031-367 31 80
sofie.norberg@educ.goteborg.se