Bagare och konditor

1 år Heltid Startar augusti 2020
Bagare och konditor

Vill du fördjupa dina kunskaper och förbättra ditt hantverk inom bageri och konditori? Efter vår ettåriga utbildning kan du jobba som kreativ konditor eller bagare inom såväl små hantverksföretag som större företag i branschen.

Om utbildningen

Utbildningen bygger vidare på grundutbildningen till bagare och konditor inom gymnasieskolan eller vuxenutbildningen. Den passar också dig som har minst tre års arbetslivserfarenhet som bagare eller konditor.

Under utbildningen varvas praktiska kunskaper med teoretiska. Du får bland annat

  • träna på allt från klassiska bageri- och konditoriprodukter till moderna produkter och tekniker, men även specialarbeten inom exempelvis socker och choklad
  • lära dig kreativt hantverk för bakverk och tårtor
  • kunskaper om företagsekonomi och organisation
  • möjlighet att avlägga gesällprov.

Innehåller en stor del LIA (praktik)

En stor del av utbildningen består av LIA (lärande i arbete), vilket är yrkeshögskolans version av praktik. Under LIA:n får du träning i yrkesrollen och kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb efter examen.

Yrkesroller och arbetsplatser

Efter avslutad utbildning kan du jobba som bagare, konditor, pastry chef, tårtkreatör, pralintillverkare och mycket mer.

Din framtida arbetsplats kan till exempel vara på traditionellt bageri eller konditori, hotell, restaurang eller stenugnsbageri. Eller så väljer du att starta eget.

Kurser

5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

  • Produktionsteknik bageriprodukter, 40 p
  • Produktionsteknik konditoriprodukter och pâtisserie, 40 p
  • Kreativt hantverk bageri och konditori, 30 p
  • Examensarbete – gesällförberedelse, 25 p
  • Ekonomi och företagande, 15 p
  • Lärande i arbete 1 (LIA), 30 p
  • Lärande i arbete 2 (LIA), 35 p
  • Organisation och arbetsliv, 10 p

Studieupplägg och examen

Utbildningen är ettårig, platsbunden (ej distans) och går på heltid. Undervisningen varierar mycket och består bland annat av praktiska moment, föreläsningar och studiebesök.

Vi arbetar tätt ihop med branschen och de flesta föreläsare och handledare är yrkesverksamma personer inom området.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.

Samarbetar med branschen

Vi har ett tätt samarbete med företag och organisationer i branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, föreläser och tar emot studerande på LIA (praktik).

Ledningsgruppen ser till att utbildningens innehåll håller en hög nivå och ger dig rätt kompetens. Följande branschaktörer deltar i ledningsgruppen:

Hotell 11 – Upper House, Gothia Towers – Nöjds konditori – Kampanilen – Hamnbageriet – Branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer AB (SBK) – Dorsia hotell – Lasse-Maja Bageri & Café

Dessutom samarbetar vi med flera andra företag och organisationer som bland annat föreläser i utbildningen och tar emot studerande på studiebesök och LIA (praktik).

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen måste du vara behörig. Det innebär att du måste uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande.

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg i följande kurser (eller dokumenterade kurser, kunskaper eller erfarenheter som motsvarar dessa):

  • Bagerikunskap 2 – BAGBAG02
  • Bagerikunskap 3 – BAGBAG03
  • Konditorikunskap 2 – BAGKON02
  • Konditorikunskap 3 – BAGKON03
  • Hygien – HYGHYG0

Hur ansöker jag?

  1. Samla ihop alla de dokument du ska skicka med din ansökan.
  2. Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.

Läs mer om alla steg i ansöknings- och antagningsprocessen.

Skicka med

  • Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade
  • Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven

Vem blir antagen?

Uppfyller du inte förkunskapskraven får du besked om detta så fort vi har granskat din ansökan. Är det fler som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser, så gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

Hur görs urvalet?

Om vi behöver göra ett urval, gör vi det baserat på ett praktiskt prov som innehåller vanligt förekommande tekniker och moment inom både bageri och konditori.

Efter avslutad ansökningsperiod kommer du som uppfyller förkunskapskraven att få en inbjudan till urvalsprovet. Du genomför provet på plats i skolans lokaler och det tar cirka en halv dag.

Antagningsbesked

I juni får du ditt antagningsbesked. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan.

Läs mer om viktiga datum.