Bagare och konditor

1 år Göteborg Heltid Start augusti 2024
En kvinnlig och en manlig studerande med bagerikläder som skrattar.

Vill du fördjupa dina kunskaper och förbättra ditt hantverk inom bageri och konditori? Efter vår ettåriga utbildning kan du jobba som kreativ konditor eller bagare inom såväl små hantverksföretag som större företag i branschen.

Om utbildningen

Utbildningen bygger vidare på grundutbildningen till bagare och konditor inom gymnasieskolan eller vuxenutbildningen. Den passar också dig som har minst tre års arbetslivserfarenhet som bagare eller konditor.

Under utbildningen varvas praktiska kunskaper med teoretiska. Du får bland annat

  • träna på allt från klassiska bageri- och konditoriprodukter till moderna produkter och tekniker, men även specialarbeten inom exempelvis socker och choklad
  • lära dig kreativt hantverk för bakverk och tårtor
  • kunskaper om företagsekonomi och organisation
  • möjlighet att avlägga gesällprov.

Yrkesroller och arbetsplatser

Efter avslutad utbildning kan du jobba som bagare, konditor, pastry chef, tårtkreatör, pralintillverkare och mycket mer.

Din framtida arbetsplats kan till exempel vara på traditionellt bageri eller konditori, hotell, restaurang eller stenugnsbageri. Eller så väljer du att starta eget.

Kurser

5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

  • Bageri, 45p
  • Bageri- och konditorikemi, 5p
  • Examensarbete – gesällförberedande, 25p
  • Företagande och organisation, 15p
  • Konditori, 45p
  • Kreativt hantverk, 30p
  • LIA 1, 30p
  • LIA 2, 30p

LIA (praktik)

LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Det är en unik möjlighet att träna på din framtida yrkesroll och få erfarenhet redan under studietiden. LIA innebär också att du kan knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.

Studieupplägg och examen

Utbildningen genomförs på plats, omfattar 1 års studier på heltid och leder till en yrkeshögskoleexamen. Undervisningen varierar mycket och består bland annat av individuella arbeten, projektarbeten, föreläsningar och studiebesök. På Yrgo samarbetar vi tätt ihop med näringslivet och många av de föreläsare och handledare du stöter på under utbildningen är personer som arbetar inom området.

Vi finns på Instagram

Besök gärna Bagare och konditor på Instagram för en bättre bild av vad vi gör i utbildningen.

Samarbete med arbetslivet

Vi har ett tätt samarbete med flera företag och organisationer inom branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser. Utbildningen genomförs i samarbete med följande aktörer:

Konditori Kampanilen – Gothia Towers – Cum Pane AB – Nääs fabriker – Mr Cake – Nöjds Konditori – Maleviks kakhus – Alvar & Ivar – Artisan Bread – Mat- och chokladstudion – Cederleufs/Svenheimers – Sikta stenugnsbageri – Haga Tårtcompani & Bageri – Chokladfabriken

Hur ansöker jag?

  1. Samla ihop alla de dokument du ska skicka med din ansökan.
  2. Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.

Bifoga i din ansökan

  • Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade.
  • Studieintyg om du har pågående behörighetsgivande studier.
  • Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven.

Läs mer om alla steg i ansöknings- och antagningsprocessen.

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer om vad grundläggande behörighet innebär.

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg (E/3/G) eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar följande kurser:

  • Bageri 3
  • Konditori 3
  • Hygien

Har du pågående studier?

Har du pågående behörighetsgivande studier? Då kan du komplettera med dina betyg efter ansökningsperioden. Sista datum för komplettering av betyg är 13 juni. För att vi ska kunna veta att du läser behörighetsgivande studier måste du bifoga ett studieintyg i din ansökan.

Antagning och urval

Är det fler sökande som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

Hur görs urvalet?

Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på betyg och ett praktiskt antagningsprov.

Antagningsbesked

Om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod får du ditt antagningsbesked i juni. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan. Läs mer om viktiga datum.

Start:
Augusti 2024
Augusti 2025
Augusti 2026
Ansök:
1 februari - 15 april
Längd:
1 år
Plats:
Göteborg
Studietakt:
Heltid
YH-poäng:
225
Antal platser:
20
Avgift:
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.
Kontakt:

Sara Bech-Hanssen

Administratör

E-post: sara.bech-hanssen@educ.goteborg.se

Telefonnummer 031–367 32 34

Anna-Lena Ehrling

Utbildningsledare

E-post: anna-lena.ehrling@educ.goteborg.se

Reception

031–367 31 00

Välj en
utbildning som
leder till jobb