Sommelier

Yrkeshögskoleutbildning, 200 YH-poäng

Vill du bli proffs på drycker? Kunna konsten att kombinera mat och dryck, leda personal och arbeta över hela världen? Då är sommelieryrket rätt för dig.

Utbildningen Sommelier ger dig kompetens att arbeta professionellt med drycker. Det innebär att du får fördjupade kunskaper om viner, öl, cider, sprit, vatten, kaffe samt tobak. Du får även gedigen produktkunskap, lär dig kundbemötande, säljteknik, ledarskap och ekonomi. I utbildningen erbjuds också möjligheten att genomföra WSET nivå 2 och nivå 3 i vin som delmoment i kurserna Drycker 1 och Drycker 2. Ansvarsområden för en sommelier t.ex. inom restaurang är att ha kontroll över dryckeshanteringen, inköp, lagring, vinlistan samt gästens slutliga totalupplevelse vid bordet.

Utbildningen sammanlänkar teori med värdefull praktik för att ge dig övergripande kunskap samt en helhetssyn av sommelieryrket där även affärsmässighet och lönsamhet är viktiga beståndsdelar. Efter avslutade studier är du väl förberedd för arbete både i Sverige och internationellt, såväl bakom kulisserna som att vara företagets ansikte utåt.

En femtedel av utbildningen är arbetsplatsförlagd, så kallad LIA (Lärande i arbete). LIA ger dig arbetslivserfarenhet redan under studietiden och en unik möjlighet att få omsätta och vidareutveckla dina kunskaper från utbildningen. Du får även chansen att bygga upp ditt branschnätverk vilket kan leda till jobb direkt efter examen.

Efter avslutad sommelierutbildning kan du även arbeta som:

  • Hovmästare/Arbetsledare
  • Matsalschef
  • Food & Beverage Manager
  • Inköpare för vinimportörer
  • Säljare för vinimportörer

Arbetsmarknad

Restaurangbranschen är en av de snabbast växande branscherna i världen med en hög sysselsättningspotential. Intresset för gastronomi och drycker växer kraftigt bland gäster och konsumenter vilket leder till en fortsatt stark marknadsutveckling och efterfrågan av kvalitativa drycker. I Sverige är efterfrågan på kompetenta sommelierer stor då allt fler restauranger och hotell satsar på ett brett och varierat dryckessortiment. Sommelierer efterfrågas även av t.ex. Systembolaget och de stora vin-, öl- och spritimportörerna som experter vid inköp av rätt sorts drycker och sortimentet, men även för att hitta leverantörer.

OM UTBILDNINGEN

Längd: 40 veckor heltid

Antal platser: 28

Start: Preliminärt augusti 2020

Ansökan: Nästa ansökningsperiod startar 1 februari 2020.

MER INFORMATION

Hyam Yanni
Tel. 031-367 31 92
hyam.yanni@educ.goteborg.se

Sofie Skoog
Tel: 031-367 31 80
sofie.skoog@educ.goteborg.se