Bank- och försäkringsrådgivare

Vill du jobba med rådgivning, ekonomi och försäljning? Som bank- eller försäkringsrådgivare ger du kvalificerad rådgivning till privatpersoner och företag. Du har god samarbetsförmåga och ett servicetänk utöver det vanliga. Utbildningen ger dig en bred kompetens att kunna arbeta inom både bank- och försäkringsbranschen.
Vad gör en bankrådgivare och försäkringsrådgivare?
Som rådgivare inom bank- eller försäkringsbranschen arbetar du huvudsakligen med rådgivning och försäljning. Arbetet ställer höga krav på samarbetsförmåga och ett gott bemötande.
Bankrådgivare
Som bankrådgivare bokar, förbereder och genomför du kvalificerade kundmöten med privatpersoner eller företag. Ditt mål är att hitta en helhetslösning för varje kund. Det kan handla om privatrådgivning vid bostadsköp eller pensionssparande eller företagsrådgivning vid bolagsbildning. Du jobbar också med försäljning av banktjänster.
Andra möjliga yrkestitlar är privatrådgivare, företagsrådgivare och placeringsrådgivare. Efter några år finns det ofta goda möjligheter att avancera och jobba som exempelvis internutbildare, projektledare, affärsutvecklare eller chef.
Försäkringsrådgivare
Som försäkringsrådgivare jobbar du med kundservice och försäljning av försäkringar till privat- eller företagskunder. Du kan också jobba med att handlägga försäkringsärenden, förvalta kundportföljer, bedöma risker och utreda skador som den försäkrade råkat ut för.
Andra möjliga yrkestitlar är skadereglerare, riskbedömare/underwriter, handläggare, försäkringsmäklare och förmedlarassistent. Efter några år finns det ofta goda möjligheter att avancera och jobba som exempelvis internutbildare, projektledare, affärsutvecklare eller chef.
Om utbildningen
Utbildningen ger dig en bred kompetens att kunna arbeta inom både bank- och försäkringsbranschen. Du lär dig bland annat
- att genomföra kundmöten utifrån de lagar och regelverk som reglerar marknaden
- att ge rådgivning som är anpassad efter kundens behov och med hänsyn till etik och moral
- att arbeta med de IT-verktyg som används i branschen och hur kundservice fungerar i digitala kanaler
- om de produkter och tjänster som banker, finansinstitut och försäkringsbolag erbjuder och vilken roll banker och försäkringsbolag har i samhället
- ekonomi, med betoning på redovisning, analys och finansiell ekonomi
- nationalekonomiska teorier och hur de, tillsammans med ekonomisk politik, påverkar de finansiella marknaderna
- att kommunicera professionellt på engelska med relevant yrkesterminologi.
Utbildningen ger dig goda förutsättningar att ta Swedsecs licens för rådgivning, Swedsecs licens för bolån och Insuresecs licens för liv, sak och person.
LIA (praktik)
En stor del av utbildningen består av LIA (lärande i arbete), vilket är yrkeshögskolans version av praktik. Under LIA:n får du träning i yrkesrollen och kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb efter examen.
Kurser
5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.
- Bank- och försäkringslära, 70 p
- Beskattning, 20 p
- Företagsekonomi, 30 p
- Engelskt yrkesspråk, 20 p
- Examensarbete, 25 p
- IT-verktyg, 15 p
- Digitalisering, 10 p
- Juridik, 30 p
- Kommunikation, kundbemötande och rådgivningsteknik, 15 p
- Nationalekonomi, 20 p
- LIA 1 – Lärande i arbete, 50 p
- LIA 2 – Lärande i arbete, 85 p
- Organisation, ledarskap och arbetsliv, 10 p
Studieupplägg och examen
Utbildningen är tvåårig, platsbunden och går på heltid. Den leder till en yrkeshögskoleexamen.
Undervisningen varierar mycket och består bland annat av projektarbeten, föreläsningar och studiebesök. Vi samarbetar tätt ihop med näringslivet och de flesta föreläsare och handledare är personer som arbetar inom området.
Samarbete med branschen
Vi har ett tätt samarbete med företag och organisationer i branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, föreläser och tar emot studerande på LIA (praktik).
Ledningsgruppen ser till att utbildningens innehåll håller en hög nivå och ger dig rätt kompetens. Följande branschaktörer deltar i ledningsgruppen:
Nordea – SEB – Swedbank – If – Länsförsäkringar – Folksam – Skandia – Aon – Willis Towers Watson – Försäkringsbranschens Arbetsgivareorganisation (FAO) – Försäkringsutbildning AB – Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
Förkunskaper och behörighet
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:
Grundläggande behörighet
Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer om vad grundläggande behörighet innebär.
Särskilda förkunskaper
Godkända betyg i följande kurser (eller dokumenterade kurser, kunskaper eller erfarenheter som motsvarar dessa):
- Svenska 2
- Engelska 6
- Matematik 2 b eller c
- Samhällskunskap 1 b
Saknar du förkunskaper?
Saknar du de listade förkunskaperna kan du ändå vara behörig om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt, till exempel genom arbetslivserfarenhet, kvällskurser eller annan eftergymnasial utbildning.
Läs mer om förkunskapskrav och behörighet.
Hur ansöker jag?
- Samla ihop alla de dokument du ska skicka med din ansökan.
- Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.
Läs mer om alla steg i ansöknings- och antagningsprocessen.
Skicka med
- Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade
- Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven
Vem blir antagen?
Uppfyller du inte förkunskapskraven får du besked om detta så fort vi har granskat din ansökan. Är det fler som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser, så gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.
Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på betyg.
Antagningsbesked
I juni får du ditt antagningsbesked. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan.