Apotekstekniker

Yrkeshögskoleutbildning, 300 YH-poäng, distans

Vill du arbeta med kundbemötande, försäljning, egenvård och hälsa? Då kan apotekstekniker vara yrket för dig.

Idag är apoteket så mycket mer än receptbelagda mediciner. Personer kommer också till apotek för att få rådgivning när det gäller enklare behandling av egenvårdsåkommor. Som apotekstekniker behöver du därför ha kunskap om folkhälsa och kunna avgöra om du en kund ska hänvisas till vården eller kan behandlas med egenvård. Efter utbildningen kommer du också kunna delta i receptkedjan på olika sätt, men utbildningen ger ingen receptbehörighet.

VEM PASSAR SOM apotekstekniker?

Som apotekstekniker behöver du vara intresserad av att träffa nya människor, noggrann och ansvarsfull. Du bör också ha ett intresse för livsstilsfrågor.

Utbildningens omfattning och innehåll

Utbildningen omfattar 300 YH-poäng, vilket innebär 1,5 års studier på heltid. Utbildningen bedrivs på distans och det ingår cirka tre platsträffar per termin där varje träff varar i cirka två-tre dagar. Träffarna kan innehålla föreläsningar, examinationer och studiebesök.

En stor del av utbildningen består av LIA (lärande i arbete). LIA innebär att du utbildas i skarpt läge ute på en arbetsplats. Förutom arbetslivserfarenhet och träning i yrkesrollen får du kontakter i arbetslivet som ofta leder till jobb efter examen.

Här hittar du alla kurser som ingår i utbildningen.

MÖJLIGA YRKESROLLER OCH Tänkbara arbetsuppgifter

Efter utbildningen kan du arbeta som apotekstekniker, egenvårdsansvarig, egenvårdsansvarig inom E-handelsapotek, säljansvarig på ett apotek, varu- och lageransvarig eller apotekschef.

Som apotekstekniker arbetar du huvudsakligen med egenvårdsrådgivning, folkhälsofrågor, försäljning och varuhantering samt har kännedom om receptprocessen.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Under den närmaste tioårsperioden beräknas cirka 1 000 av landets apotekstekniker gå i pension. Det innebär att behovet av välutbildad personal kommer att vara fortsatt stort, i första hand utanför storstäderna.

OM UTBILDNINGEN

Adress: Utbildningen går på distans. Ca tre obligatoriska platsträffar per termin ingår på Molinsgatan 23 i Göteborg.

Längd: 60 veckor heltid

Antal platser: 35

Start: September 2019

Nästa start: Preliminärt september 2020

Ansökan: Ansökan för starten 2019 är avslutad. Nästa ansökningsperiod startar 1 februari 2020.

MER INFORMATION

Sofie Skoog
Tel: 031-367 31 80
sofie.skoog@educ.goteborg.se