Köksmästare

1 år Platsbunden Deltid, 50% Start augusti 2021
Två kockar står vid luckan och lägger upp mat på tallrikar.

Vill du utbilda dig till köksmästare? Våra föreläsare kommer direkt från branschen och utbildningen är anpassad efter arbetsmarknadens kompetensbehov. Du får lära dig om ledarskap, ekonomi och inköp samt matsedelsplanering med fokus på miljö och ekologi. Du läser på 50 procent och kan arbeta parallellt med studierna.

Informationsträff

Den 30 mars hade vi en informationsträff om utbildningen. Missade du det så kan du kolla på presentationen i efterhand: Länk till presentationen på Youtube

Om utbildningen

Köksmästarutbildningen riktar sig till dig som är kock eller har en grundutbildning inom yrkesområdet. Under utbildningen lär du dig bland annat

  • att organisera, utveckla och leda personalgrupper samt att planera för och styra verksamheter
  • att kalkylera, analysera och följa upp verksamhetens budget och genomföra lönsamhetsberäkningar
  • om menyplanering (specialkoster och allergier) och att näringsberäkna för olika målgruppers behov
  • vilka lagar, avtal och regler som gäller inom området
  • att arbeta operativt och praktiskt tillämpa hållbara lösningar inom miljö och ekologi.

Yrkesroller

Efter avslutad utbildning kan du arbeta som köksmästare, kökschef eller souschef.

Kurser

5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

  • Arbetsrätt, 10 p
  • Ekonomi och inköp, 30 p
  • Livsmedelssäkerhet, 10 p
  • Menyplanering och specialkoster, 20 p
  • Organisation och ledarskap, 15 p
  • Praktisk operativ ledning, 15 p

Har du redan dokumenterad kunskap inom någon av de olika kurserna som ingår i utbildningen så kan du tillgodoräkna dig den kursen och behöver inte läsa motsvarande kurs hos oss. Bedömningen av ett tillgodoräknande kan ske både teoretiskt och praktiskt och beslut om tillgodoräknande fattas av utbildningens ledningsgrupp.

Studieupplägg

Utbildningen är ettårig, platsbunden (ej distans) och går på 50 procent. Undervisningen varierar mycket och består bland annat av praktiska moment, föreläsningar och studiebesök.

Vi arbetar tätt ihop med branschen och de flesta föreläsare och handledare är yrkesverksamma personer inom området.

Observera att utbildningen inte innehåller någon LIA/praktik.

Samarbete med branschen

Utbildningen genomförs i samarbete med bland andra Göteborgs Stad, Visita Västra, Clarion Hotel Post, Compass Group, Elite Plaza Hotel samt restauranger som LOKA brunn/Grythyttans Gästgivaregård, Restaurang Sjömagasinet och Thörnströms kök.

Dessutom samarbetar vi med flera andra företag och organisationer som bland annat föreläser i utbildningen och tar emot studerande på studiebesök.

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer om vad grundläggande behörighet innebär.

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg i följande kurser (eller dokumenterade kurser, kunskaper eller erfarenheter som motsvarar dessa):

  • Matlagning 3 (MALMAL03)
  • Hygienkunskap (HYGHYG0)

Arbetslivserfarenhet

Du måste också ha sammanlagt 2 års yrkeserfarenhet på heltid som kock. Observera att du får tillgodoräkna dig 5 års arbetslivserfarenhet på heltid som merit i ansökan, så var noga med att bifoga samtliga relevanta intyg som styrker din yrkeserfarenhet.

Saknar du förkunskaper?

Saknar du de listade förkunskaperna kan du ändå vara behörig om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt, till exempel genom vuxenutbildning, andra utbildningar eller minst 2 års sammanhängande och relevant yrkeserfarenhet på heltid som kock inom restaurang, storkök eller motsvarande.

Läs mer om förkunskapskrav och behörighet.

Hur ansöker jag?

  1. Samla ihop alla de dokument du ska skicka med din ansökan.
  2. Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.

Läs mer om alla steg i ansöknings- och antagningsprocessen.

Skicka med

  • Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade
  • Intyg som styrker din yrkeserfarenhet
  • Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven

Antagning och urval

Uppfyller du inte förkunskapskraven får du besked om detta så fort vi har granskat din ansökan. Är det fler som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser, så gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på betyg och yrkeserfarenhet.

Antagningsbesked

I juni får du ditt antagningsbesked. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan. Läs mer om viktiga datum.

Utbildningsinformation

Nästa start:
19 augusti 2021
Ansök:
1 februari-31 maj
Anmälningskod:
YHKM21
Längd:
1 år
Studieform:
Platsbunden
Studietakt:
Deltid, 50%
YH-poäng:
100
Platser:
20
Avgift:
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.

Kontakt

Hyam Yanni

Utbildningsledare

Telefonnummer
hyam.yanni@educ.goteborg.se
E-post
031–367 31 92

Eva C Johansson

Samordnare

Telefonnummer
eva.c.johansson@educ.goteborg.se
E-post
031–367 31 90

Reception

031–367 31 00