UX Designer

Yrkeshögskoleutbildning, 400 YH-poäng

Vad har de bästa webbplatserna, apparna och systemen gemensamt? De är alla lätta att använda och lätta att förstå. Som UX-designer är det ditt jobb att skapa den allra bästa användarupplevelsen för människor, alltså att skapa produkter och tjänster som gör vardagen både enklare och roligare.

Om utbildningen

Under den tvååriga utbildningen får du lära dig att förstå människor och deras behov i relation till en produkt, tjänst eller företeelse. Du lär dig hur du samlar in och tolkar data, hur du tar det stora språnget från data till konceptidé, hur du går från idé till de första prototyperna, testar dem och sedan hur resten av utvecklingsprocessen ser ut.

Förutom design för mobil, webb och dator tittar vi också på design av övergripande tjänster, och på hur varumärke, affärsidé och företagsstrategier påverkar och inspirerar design. Du lär dig undersöka människors behov och att hitta lösningar som passar både användare, företag och samhälle.

Vi har ofta föreläsare från industrin och flera kurser har moment där innehållet tillämpas direkt i ett projekt med en extern uppdragsgivare. Dessutom sker vissa projekt i samarbete med studerande på andra utbildningar (exempelvis Webbutvecklare och Digital Designer), så att ni får öva på era yrkesroller.

Cirka en tredjedel av utbildningen består av LIA (lärande i arbete), vilket är yrkeshögskolans version av praktik. Under LIA:n får du arbetslivserfarenhet, träning i yrkesrollen och kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb efter examen.

Läs mer om vilka kurser som ingår i utbildningen.

Vad gör en UX-designer?

Som UX-designer skapar du samspelet mellan människor och olika interaktiva produkter, system och tjänster. Du kan tänkas arbeta med designen av till exempel program eller appar, webbplatser, spel, onlinetjänster eller specialiserade system som exempelvis infotainmentsystem i bilar.

Efter avslutad utbildning kan du jobba som UX-designer eller interaktionsdesigner.

Vem passar som UX-designer?

Du är social, serviceinriktad och nyfiken på människors behov och beteenden. Du ifrågasätter gärna befintliga lösningar och system och funderar på hur man kan förbättra dem. Som UX-designer behöver du dessutom vara noggrann och kunna se detaljer samtidigt som du hela tiden har ett helhetsperspektiv.

Läs mer om antagningskrav och hur urvalet görs.

HUR SER ARBETSMARKNADEN UT?

Behovet av UX-designer ökar i takt med att allt fler aktiviteter inom företag och organisationer styrs via digitala kanaler. Personer med kunskap om UX behövs inom den privata sektorn såväl som inom offentliga verksamheter.

Vill du veta ännu mer?

Kika in på vårt Instagramkonto för att få en ännu bättre bild av vår utbildning.

Om utbildningen

Adress: Lärdomsgatan 3, Göteborg

Längd: 80 veckor heltid

Antal platser: 30

Start: Januari 2020

Nästa start: Januari 2021

Ansökan: Ansökan för starten i januari 2020 är avslutad. Nästa ansökningsperiod startar 1 september 2020.

Mer information

Frågor om utbildningens innehåll:
Sus Lyckvi, lärare
E-post: sus.lyckvi@educ.goteborg.se

Övriga frågor:
Maria Säwström, utbildningsledare
Tel: 031-367 31 24
E-post: maria.sawstrom@educ.goteborg.se

Reception: 031-367 31 00