
Utbildningen Specialistutbildad barnskötare med inriktning språkutveckling bygger vidare på grundutbildningen till barnskötare. Utbildningen riktar sig till dig som vill bredda och fördjupa dina kunskaper om barns lärande och språkutveckling för att kunna utveckla arbetssätten i förskolan och de pedagogiska metoderna.
Utbildningen löper under fyra terminer på halvfart. Undervisningen har en tydlig arbetslivsanknytning med forskningsbaserade teoretiska kunskaper. Parallellt med undervisning sker handledarstödda egenstudier, LIA (lärande i arbete) och studiebesök i olika verksamheter. Teoriavsnitt varvas med varierade och ämnesövergripande projekt samt verklighetsbaserade problemställningar som ger möjlighet att bättre spegla det kommande yrkeslivet. Metodiken utvecklar förmågan att bättre möta förskolans uppdrag, förutsättningar och arbetsformer. Undervisningen är utformad för att bidra till eget ansvar och skapa förutsättningar för aktiv inlärning, diskussioner, livslångt lärande och personlig utveckling.
Arbetsmarknad
Svensk förskola står inför stora utmaningar att möta behovet av personal med rätt kompetens. Efterfrågan på barnskötare är stor och statistiken visar att den trenden kommer att hålla i sig. För att kunna arbeta med läroplanens mål, uppdrag och intentioner krävs kunskap och utbildning. Förskolans kvalitet hänger samman med kompetensen hos personalen. Det språkutvecklande uppdraget är en stor del av förskolans arbetsområden.